דניאל גפני עיצוב ואומנות
עבודה עם קשישים
קשישים רבים חווים קשיים פיזיים ו/או קוגניטיביים המביאים לצמצום ניכר ביכולת התפקוד שלהם, וביכולתם לעסוק בפעילויות בעלות משמעות עבורם.
מחקרים הראו כי קיים קשר איתן בין בריאות לעיסוק. כולנו מבינים כי כאשר בריאותו של אדם נפגעת, גם יכולתו להעסיק את עצמו בצורה משמעותית משתבשת, והוא מנוע לעיתים קרובות מללכת לעבודה, לבשל, לעסוק בפעילויות פנאי ולבקר חברים או קרובי משפחה. אנשים רבים חווים את התופעה כאשר הם "יוצאים לפנסיה", אזי בבת אחת נפסק העיסוק המרכזי בחייהם. בשלב זה עיסוקים כמו לימודים, תחביבים ושמירה על הנכדים יכולים לתת משמעות חדשה לחיים.
ככל שאדם עסוק יותר בפעילות מהנה ומאתגרת, יש יותר סיכוי כי ישמור על מצב רוח מרומם, וישמֵר את יכולותיו הפיזיות והקוגניטיביות לאורך זמן. מרכז יום לקשיש הוא פתרון מצוין לבעיה הזו. המרכזים מספקים מגוון של פעילויות מהנות (כמו בישול, משחקים, הרצאות, עבודות יד ועוד), ובילוי בחברת אנשים בני אותו גיל.
קיימים מרכזי יום גם לאנשים בעלי ירידה קוגניטיבית משמעותית (מרכזי יום לתשושי נפש) המתאימים את רמת הפעילות והעזרה הניתנת על ידי הצוות הטיפולי לצרכי הקשיש. קשישים רבים מופתעים לגלות כי מרכז היום הופך לסיבה עבורם לקום בבוקר. לפתע מופיעה תכלית ומשמעות לחייהם. המפגש החברתי והעיסוק הסוציאלי מחברים בין האנשים ומוסיפים גירויים חיוניים לקליפת המוח. קשישה המגיעה למרכז יום בו אני עובדת סיפרה כי "מרכז היום משפר את הרגשתה יותר מכל התרופות שהיא נוטלת". המרכז מהווה רוטינה נעימה ומוכרת ובו בזמן מספק חוויות יוצאות דופן, עניין וציפייה.


